Als iedereen je klant kan zijn, dan gaat niemand je klant worden

Als iedereen je klant kan zijn, dan gaat niemand je klant worden.

Het duurde jaren voor ik deze uitspraak begreep: "als je iets doet voor iedereen, dan doe je eigenlijk niets voor niemand".

Ik begreep het nooit! Als ik nu eens een algemene doelgroep vind, dan heb ik toch, rationeel gezien, meer klanten? Want de doelgroep is groter? Water verkopen aan iedereen versus water verkopen aan athleten. Aan iedereen is toch beter?

 

 
Ik deed alles voor iedereen. Dit is slecht.

En dat dacht ik ook over coaching en al mijn andere diensten. Ik doe alles!
Ik coach iedereen. Ik help iedereen. 

Maar.. het is pas later dat ik besefte wat het nadeel van zo'n aanpak is.

Ja, het klopt, in theorie is je doelgroep groter. Iedereen is meer dan een specifieke doelgroep. Maar het probleem ligt hem niet bij de grootte van je doelgroep. Het probleem ligt bij hoe sterk jouw doelgroep zich kan herkennen bij jou.

 

 
Van wie ga je kopen?

Als je met andere woorden in je profiel zet:

"ik verkoop water"

Dan is dit minder krachtig dan

"ik verkoop water aan toponderneemsters"

 Als jij dan een onderneemster bent, dan is de kans groter dat jij mijn water zal kopen want.. het is water voor toponderneemsters. Zelfs als het water precies hetzelfde is! Het is de manier waarop we communiceren en waarop de klant het interpreteert.

Diezelfde fout wordt gemaakt door ontzettend veel onderneemsters en ondernemers: van dienstverleners zoals coaches, assistant en designers naar het verkopen van producten zoals water.

 

 
Je maakt het jezelf moeilijker

Als jij een dienstverlener bent en jij hebt geen duidelijke mensen die je NIET als klant wilt en zij die jouw IDEALE klant zijn, dan kan je in de problemen komen.

Meer zelfs: je maakt het jezelf moeilijker.

 

 
Praktisch advies: oplossing

Een praktische tip om vandaag mee aan de slag te gaan: kan je in 1-2 zinnen samenvatten:

  • wat je aanbiedt (aanbod)
  • wie je bent (professioneel vlak, status, titel)
  • wie je ideale klant is (doelgroep)
  • welk gevoel je hen geeft (resultaat, oplossing)
  • en hoe je dit doet (stappen)

 

Enkele voorbeelden:

Ik verkoop energieversterkend water aan coaches zodat ze hun klanten nog enthousiaster kunnen ondersteunen

Ik help als marketing bureau coaches in de regio Amsterdam aan meer klanten door social media posts te maken

 

P.S.: kan je in één zin je ideale klant beschrijven? Indien neen.. dan..

..betekent het dat je klanten misloopt. Ik leer je jouw ideale doelgroep vinden, benoemen en benaderen. Download het gratis stappenplan via de website.

 

Verder lezen? Artikel: counterintuïtief - hoe meer klanten krijgen door minder proberen te verkopen.

Social media, marketing, sales

14+ gratis e-books en tools

We maakten 14+ gratis tools en e-books om beter in te zetten op social media en video, TikTok, Instagram, YouTube, LinkedIn en sales & marketing.

Bekijk al de gratis tools
Close

50% Ingevuld

Gratis e-books, tools en tips

Elke week stuur ik je 1 e-mail met heel wat gratis 'stuff' over allerlei verschillende topics zodat er altijd iets van waarde inzit voor jou. Dit gaat meestal over social media, marketing, sales maar ook over inzichten uit mijn wekelijkse interviews met onderneemsters.