Ik ben Kevin Sanders en ik was 'full of crap'

De meeste websites praten énkel over al het goede dat iemand gedaan heeft. Zo was ik ook. Maar in plaats van énkel mijzelf 'op te hemelen' over hoe fantastisch ik al dan niet ben.. ga ik ook mijzelf onderuit halen met een sloophamer. Zo wil ik praten over de véle fouten die ik gemaakt heb. Mijn grootste fout? "Fake it till you make it".

Meer lezen over Kevin
Placeholder Image

Mijn fout van 'fake it till you make it'

(en waarom het eigenlijk zo ontzettend slecht is!)

We 'liegen' allemaal wel eens

We overdrijven soms allemaal wel eens. Ik heb 4 kilometer gelopen, maar eigenlijk was het 3,7 km. Er waren 15 mensen daar! Maar misschien waren het er maar 10.

Of.. we compenseren voor onze innerlijke onzekerheden. "We besloten samen dat het beter was om de relatie te beëindigen", terwijl in realiteit je misschien gedumpt werd.

Of.. misschien doen we ons gewoon anders voor omdat we denken dat het zó hoort. Zoals op social media. Iedereen rondom ons doet het toch ook? Dan is het misschien de manier van doen... en moet ik het ook doen.

Zo was ik tot sinds kort ook. Ik deed me een klein beetje beter voor dan hoe ik was (lees: een klein beetje veel).

Ik deed alsof de situatie beter was.. dan het eigenlijk was.

En het is eenvoudig om te zeggen: "maar ik had geen slechte bedoelingen". Dat klopt. Dat is waarheid.. denk ik toch.. maar.. ik vind dat ik het niet als excuus mag gebruiken.

De realiteit is dat ik "fakete" omdat ik onzeker was:

 • ik deed alsof omdat ik me slecht voelde over mezelf
 • omdat ik wou dat ik al "verder" stond in het leven
 • omdat ik dacht dat ik "anders niet serieus ging genomen worden"
 • misschien ook omdat ik ongelukkig was
 • en na een tijdje wordt dit een cyclus die zichzelf blijft herhalen..
 • en wordt het moeilijker en moeilijker om het te doorbreken!

"No more!" is wat ik tegen mijzelf zei.

Ik wil mezelf nooit meer betrappen op liegen tegen mezelf of tegen anderen.

Daarom.. mijn eerste poging tot 100% openheid.

Ben ik wie ik zeg dat ik ben of doe ik mij beter voor?

Ik kan hier zeggen dat ik een badeend ben, dat betekent niet dat ik goed kan zwemmen, maar misschien wel dat ik goed kan 'kwaken'. Woorden op het internet.. betekenen niets meer.

Daarom heb ik een dubbele oplossing gevonden: enerzijds ga ik je vertellen én tonen wat ik de laatste jaren deed. Anderzijds ga ik, vanuit mijn perspectief, mijn grootste tegenslagen, fouten en obstakels in de kijker zetten. Zaken waar ik mij ontzettend oncomfortabel bij voel. Zaken die ik eigenlijk niet wil delen.

Laten we beginnen met wat ik de laatste 2 jaar deed: over mijn ervaring met social media en video.

In 2019 begon ik actief in te zetten op het internet en social media. Sindsdien spendeerde ik soms 4 tot 8 uur per dag aan het beter begrijpen hoe dit online landschap in elkaar zit. Meer specifiek: hoe kan je via het internet meer mensen bereiken, een grotere impact maken en.. uiteraard ook verkopen en meer klanten binnenhalen.

Kort samengevat, tijdens dit avontuur doorliep ik 3 fases:

 1. Bereik: hoe kan je meer mensen bereiken?
 2. Impact: hoe kan je meer mensen positief beïnvloeden?
 3. Resultaat: hoe kan je meer leads en klanten krijgen?
Vertel me meer over fase 1: bereik
Placeholder Image
Placeholder Image

Van -50 volgers naar bijna 30000 volgers in 1 jaar

Fase 1: hoe meer mensen bereiken

Tijdens de bereikfase geraakte ik geobsedeerd met “hoe kan je meer mensen bereiken?”

Ik had namelijk een online programma voor onbreekbaar zelfvertrouwen gemaakt. Het programma was top! Al zeg ik het zelf... voor maanden had ik zitten zwoegen en sleuren en had ik eigenlijk een prachtprogramma, kuch kuch, op haar poten gezet.

Het probleem? Ik had niet voldoende nagedacht over mijn doelgroep. Wie was mijn ideale doelgroep? Waar vond ik hen? Hoe kon ik hen bereiken?

Destijds had ik een Instagram account met minder dan 50 actieve volgers, 4 subscribers op YouTube. Ik wist niet wat een e-maillijst was. Ik wist niet hoe ik adverteerde op Facebook of Instagram.

Bijna 1000 uur besteed aan het maken van een programma en ik had geen idee hoe ik het moest verkopen.

Het is toen dat ik besefte: het maakt niet uit hoe goed jouw product of dienst is, of hoe goed jij bent in wat je doet, als je geen effectieve manier hebt om anderen te bereiken... dan ga je niet winnen. Want zij weten niet dat jij bestaat! Zij weten niet dat jij hun probleem voor hen kunt oplossen.

Zo begon mijn avontuur met bereik.

Voor meer dan 6 maand spendeerde ik élke dag aan het beter begrijpen van social media. Ik was er namelijk van overtuigd, mede dankzij Gary Vaynerchuk, dat social media dé manier was om goedkoop of zelfs gratis meer mensen te bereiken.

Ik had 0 euro budget. Ik had 0 klanten. Ik wou niet mijn eigen geld spenderen om misschien niets te krijgen. Dat was een te groot risico in mijn ogen.

Bereik meer klanten via social media

Enkele van mijn resultaten tijdens deze periode

Placeholder Image

Instagram van -50 naar 1500+ volgers

Zo groeide ik mijn Instagram accounts (meervoud) van -50 volgers naar 1500+ volgers. Mijn hoogste getal was op mijn hoofdaccount (@socialmediametkevin). Inmiddels heb ik wel meer dan 700 volgers manueel op dat account verwijderd omdat ze niet meer binnenin mijn ideale doelgroep vielen. Pijnlijk, maar belangrijk. Kwaliteit boven kwantiteit.

Placeholder Image

YouTube van 3 naar meer dan 750 subscribers

Hier maakte ik eerlijk gezegd een grote fout. Ik 'funnelde' namelijk zowel Engelstalige als Nederlandstalige doelgroepen naar mijn account. Verder mixte ik ook particulieren (b2c) én bedrijven (b2b). Dit had een negatieve impact op mijn bereik en engagement. Waarschijnlijk ga ik dit corrigeren door nieuwe YouTube accounts per specifieke niche te maken.

Placeholder Image

LinkedIn account naar 10000+ connecties

Ik groeide mijn eerste LinkedIn account van 250 naar 10300+ connecties. Een gemiddelde post werd 200-1000 keer bekeken. Een LinkedIn Story had gemiddeld 250-500 views. Wel geef ik toe: mijn doelgroep zat niet goed. Inmiddels bouwde ik een nieuw account op met focus op mijn ideale doelgroep en is mijn eerste account inactief (tot ik een product vind om te verkopen).

Later paste ik die technieken ook toe op deze accounts

Placeholder Image

600+ volgers

Een account met focus op een gezonde levensstijl en tips over gezonde voeding.

Placeholder Image

700+ volgers

Een account met focus op eten, koken en kookkunsten en meer.

Placeholder Image

200+ volgers

Eén van mijn meerdere accounts gericht op dienstverleners.

Toen begon ik ook op TikTok in 2020

Placeholder Image

Account 1: 1500 in 45 dagen

Mijn eerste account op TikTok, 1500 volgers, gegroeid door 5x per dag te posten, te engagen en ook een beetje volg voor volg (= slecht!)

Placeholder Image

Account 2: 10000+ in 14 dagen

Mijn tweede TikTok account met een focus op parodie en taboe topics in de Amerikaanse markten. Dit ging sneller dan verwacht.

Placeholder Image

Account 3: 21000+ in 60 dagen

Eerste account in Nederlandstalige markt: hierbij geen parodie en énkel educatieve topics over zelfontwikkeling. 5-10 video's per dag hier.

Placeholder Image

Account 4: 6000 in 60 dagen

Een account om te testen, opnieuw in de Nederlandstalige markten. Ik sprak over wat ik deed om mijn TikTok accounts te laten groeien.

Conclusie: het is mogelijk om met 0 euro tot 1000 en zelfs 10000+ mensen te bereiken

Ik zocht uit hoe je op de goedkoopste manier ontzettend veel mensen kan bereiken. Dit liefst in weinig tijd. Dat is waarom ik begon te experimenteren met bijna elk social media platform in de wereld. Zowel in de Europese als de Amerikaanse en zelfs Aziatische (en binnenkort Russische) markten.

Omdat als jij een social media post online zet op Facebook of Instagram en minder dan 100 mensen zien dit... die social media post kostte jou X uur of minuten om zelf te maken of Y euro die je betaalde aan iemand anders. Er was een bepaalde input voor nodig.

Als jij nu diezelfde social media post op LinkedIn of TikTok of een ander platform zet.. en 300, 500, 1000 of zelfs 10000 en meer mensen zien dit: dan heb je 3X tot 10X meer resultaat, meer output, met dezelfde input!

Het is strategisch gezien gewoon slimmer. En het werd de basis voor alles wat ik ging doen.

Duizenden potentiële klanten bereiken met 0 euro budget
Placeholder Image

Wist je dat het aantal volgers eigenlijk niet belangrijk is?

Laten we even een eerlijk gesprek hebben. Volgers maken helemaal niets uit. Toen ik begon met dit avontuur dacht ik dat volgers ontzettend belangrijk waren. Dat is ook waarom ik de fout maakte om volgers te kopen en geshadowbanned werd op Instagram en vanaf nul opnieuw moest beginnen.

Ik zag die grote accounts met 1000... 10000 en zelfs 100000 volgers! Ik dacht met water in mond.. “oh my god, wowww, wat zijn zij succesvol”! Ja, ik was naïef. Ja, ik was onwetend. Ik geef het toe. Meer zelfs: ik was een absolute idioot op dat vlak. Het mag gezegd worden!

Het is pas toen ik 1000+ volgers op meerdere accounts en 10000+ op meerdere TikTok accounts had, dat ik besefte... de nummers maken eigenlijk niets uit. Ik was eerlijk gezegd teleurgesteld. Echt waar.

We staren ons vaak blind op die cijfers. “Oh, die persoon heeft (...) zoveel volgers!” Maar vaak is het nummer het énige wat we zien. We zien niet wat er achter de schermen speelt.

Social proof. We denken dat ze succesvol zijn omdat veel mensen hen volgen of hun posts liken. Maar.. dat is niet altijd zo. Veel mensen op social media die veel volgers hebben weten helemaal niet hoe ze er geld mee kunnen verdienen of hoe ze er een positieve impact mee kunnen maken. Meer zelfs: zelfs als ze geld er mee verdienen, in de meeste gevallen weten ze niet hoe ze er een draaiend bedrijf mee kunnen opstarten.

Toen ik besefte dat mijn perspectief over volgers en cijfers volledig verkeerd was, besloot ik om andere metrics te gebruiken om het succes van iemand (en van mijzelf) op social media te evalueren.

De eerste metric? Impact.

Vertel me meer over fase 2: impact

In 365 dagen maakte ik meer dan 2000 video’s en posts

Fase 2: hoe mensen positief beïnvloeden

In 1 jaar tijd maakte ik meer dan 2000 video’s en social media posts. Verder heb ik nog minstens 1000+ video’s in cloud storage opgeslagen waarvan ik gewoon niet de tijd vond om het online te zetten.

Waarom maakte ik zoveel social media content? Omdat ik wou begrijpen wat impact betekende. En omdat ik wou weten hoe social media platformen werkten. Meer specifiek: hoe hun algoritme in elkaar zat.

Impact beschrijf ik op 2 manieren:

Enerzijds hoeveel likes en reacties je krijgt. Ookwel ‘engagement’ genoemd. Anderzijds hoeveel mensen jij positief beïnvloedt (omdat je hen een gevoel geeft, zoals laat lachen of een snuifje geluk, zoals bij entertainment. Of.. omdat je hen iets bijleert, zoals educatie. Of een combinatie).

Tijdens deze periode begon ik te experimenteren met het maken van entertainende content (lees: grappig) en educatieve content (lees: kennis)

Zo maakte ik een TikTok account, @thetiktoktrillionaire, waarop ik parodie video’s maakte over allerlei topics. Het doel was taboe topics nemen en ze een grappige of sarcastische draai geven. Zoals een parodievideo over “hoe je een lamborghini kan krijgen in 30 dagen” door mijn cursus te kopen waarin ik je leer hoe je een lamborghini kan krijgen in 30 dagen.

Uiteraard was er helemaal geen cursus. Het was een spotvideo over de hoeveelheid YouTube en social media advertenties die je ziet die beginnen met iemand die een dure auto heeft en beweert dat jij ook een dure auto kan kopen zolang je hen 1000 euro betaalt voor hun dure cursus.

Leer zelf video inzetten voor jouw bedrijf
Placeholder Image

Enkele van mijn resultaten tijdens deze periode

Placeholder Image

711300+ keer bekeken

Dit was één van mijn top 5 virale video's. Deze video werd maar liefst 700000+ bekeken in minder dan 3 dagen. Alles was duidelijk een 'joke' over zogenaamde 'millionaires' die online programma's verkopen om snel rijk te worden. (27000 likes, 931 reacties)

Placeholder Image

298400+ keer bekeken

Dit was één van mijn top 20 virale video's. Deze video werd maar liefst 290000+ bekeken in minder dan 3 dagen. Hier nam ik foto's van Barack Obama en zette ik mijzelf op de foto met hem. Een hint naar 'geloof niet alles wat je ziet op het internet.'

Placeholder Image

2000+ keer gepost in 2020

Enkele accounts waar ik tot nu toe het meest op online zette. Je ziet: ik heb al heel wat video's en posts gemaakt! Let op: dit zijn slechts 4 accounts. Dan zijn er nog heel wat andere accounts: TikTok, Instagram, LinkedIn, YouTube en meer. Ik oefende al heel wat.

Toen besefte ik dat parodie niet zo mijn ding was en maakte ik de beslissing om..

Na een tijdje besefte ik dat grappig zijn en parodievideo’s niet mijn ding waren. Ja, ik kan erg sarcastisch (en grappig, soms toch) zijn, maar.. ik vond dat de meerwaarde beperkt was. Mijn doel werd namelijk 'hoe kan ik de meeste volgers en likes krijgen.' Het draaide niet meer om waarde leveren. Het werd een verslavende cyclus van dopamine hits door veel views, likes en volgers binnen te halen.

Voordien was mijn doel al altijd om anderen waarde te geven op het vlak van bijleren. Bewustzijn. Informatie. Kennis omzetten in de praktijk. Dit omdat ik zelf altijd met dergelijke topics bezig ben.. en ik het leuk vind om dit aan anderen uit te leggen.

Ondanks dat ik de meerwaarde van mijn video's beperkt vond, leerde ik wél ontzettend veel over virale marketing: hoe kan je een video viraal laten gaan. Later begon ik deze elementen toe te passen op educatieve accounts.

Ik maakte toen de beslissing om mij meer toe te spitsen op educatieve accounts, dit vaak gecombineerd met grappige en emotionele elementen om de impact te verhogen.

Zo maakte ik video’s over slaap, waarbij je mij in een kostuum in bed zag liggen, met een slaapmuts aan.

Of video’s waarbij ik praat over “hoe jij prachtig bent zoals je bent en laat dit weten aan die ene vriend.” Of video’s waarbij ik taboe topics aankaartte en zei “waarom noemt niemand mij hetero maar noemen we wel anderen homo?” of “ben ik een vrouw omdat ik roze kledij draag?” waarbij ik mijn persoonlijke frustraties naar buiten bracht op een manier om meer bewustzijn te creëren.

Hierbij ging de meerderheid van de video's over topics zoals zelfvertrouwen, productiviteit, discipline, motivatie en zelfontwikkeling.

Samen inzetten op videomarketing voor je bedrijf

Hier enkele voorbeelden van die video's

Placeholder Image

257800+ keer bekeken

Een video gericht op positiviteit: "je bent goed zoals je bent. Jij bent prachtig. Ik houd van jou. Deel dit met iemand en laat hen weten dat je van hen houdt." Met deze video wou ik die éne persoon een hart onder de riem steken. De video kreeg maar liefst 34400 likes, 5300+ reacties.

Placeholder Image

135000+ keer bekeken

In deze video sprak ik over hoe onze samenleving ons dwingt om vroeg op te staan en dit als een teken van zogenaamd succes te zien, terwijl +-30% van de samenleving nachtuilen zijn waardoor het biologisch moeilijk is om vroeg op te staan. (32800 likes, 150+ reacties)

Placeholder Image

62500+ keer bekeken

Een video over een taboe topic waarbij ik praat over hoe iemand mij een 'homo' noemde. Mijn reactie? Hoezo gebruiken sommigen dát als een zogenaamd scheldwoord? We noemen anderen toch ook niet hetero? Een poging om steun te geven aan anderen.

Placeholder Image

202700+ keer bekeken

Een video waarbij ik praat over een methode die het Amerikaanse leger gebruikt om in minder dan 15 minuten in slaap te vallen. Dit gekoppeld aan een verhaal met humor om zo anderen bij te leren over 'beter slapen'. (9238 likes, 128 reacties)

Toen begon ik ook leuke reacties te krijgen

Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image

Toen kwam mijn besef: ik verdien hier 0 euro mee!

Placeholder Image

30000 volgers, miljoenen views maar verdiende 0 euro ermee

Fase 3: resultaat behalen met leads en klanten

Na maandenlang lange nachten, lange dagen, non stop met social media bezig te zijn.. werd ik geconfronteerd met een minder leuk feit: ik verdiende er geen geld mee.

Ik had geleerd hoe ik honderden en duizenden mensen kon bereiken. Ik had geleerd hoe ik hun aandacht kon grijpen en een positieve impact kon maken, maar.. ik verdiende welgeteld 0 euro.

Eerlijk gezegd: ik wist niet hoe. Ik had absoluut geen idee. Een deel van mij was droevig en ‘sad’. Want ik had er echt veel moeite en tijd ingestoken.

De maanden die volgden verdiepte ik mij in het derde compontent: hoe behaal je resultaat via social media op het vlak van leads en klanten. Hoe verdien je er in andere woorden geld mee?

Leer bestaande volgers in klanten transformeren

3 stappen: funnels om de aandacht te grijpen, waarde geven en hen tot actie leiden

Ik begon marketing funnels te creëren waarbij je de aandacht van iemand grijpt met een social media post, dan die persoon waarde geeft en hen tot slot tot actie duwt zodat zij iets doen wat jij wilt.

Een voorbeeld van zo'n funnel?

Een post of video over slapen, waarbij je hen waardevolle tips geeft en dan zegt “voor meer tips, download mijn gratis e-book of schrijf je in op mijn e-maillijst”.

En dan die persoon aan een e-maillijst toevoegt waar je dan uiteindelijk hen een betalende klant maakt. Dit door producten aan te bieden (zoals een bed of een slaapmuts, aan de hand van affiliate marketing (hen doorverwijzen naar bol.com waar zij dan een product in de slaapcategorie kopen waardoor jij een % in commissie krijgt of door een programma over slapen aan te raden waardoor jij ook weer een % in commissie krijgt), of door een 1 op 1 dienst te verkopen zoals coaching, mentorship, advies, noem maar op.

Ik geraakte gefascineerd met het concept ‘funnelen’.

Namelijk: hoe kan ik dit bereik dat ik heb nemen.. om dan een impact te maken op anderen, waarde te geven en hen dan te ‘funnelen’ naar een betalende klant.

Het duurde een lange tijd, maar in die periode zette ik al mijn social media accounts in om te leren ‘funnelen’ en ‘leads’ te krijgen.

In elk geval had ik een gratis iets nodig om hen te geven, wat hen kwalificeerde als potentiële klant op termijn. De gemakkelijkste manier om dit te doen is aan de hand van een ‘freebie’ of weggever. Een gratis stappenplan, checklist of e-book.

Leer betere marketing funnels opstellen voor meer omzet

Hier enkele voorbeelden van resultaten met mijn funnels

Placeholder Image

35+ downloads

Twee e-books gericht op zelfvertrouwen waaronder een zelfvertrouwen starterkit met meer dan 30 bladzijden.

Placeholder Image

120+ downloads

Downloads van het gratis e-book "digitaal rapport en video starterkit om vanaf nul met video te beginnen voor je bedrijf".

Placeholder Image

65+ leden

Een community voor gamers gericht op zelfontwikkeling, topics zoals slaap, zelfvertrouwen en over geld verdienen.

Placeholder Image

100+ leden

Community om te leren groeien op TikTok, betere social media posts te maken, meer volgers en bereik te krijgen.

Ik spendeerde 1000+ uur aan 'zonder geld klanten vinden'

Waarom legde ik dit uit? Waarom zijn deze 3 fasen belangrijk?

Omdat ik wil tonen aan jou dat ik het laatste jaar (en langer) élke dag besteedde aan “hoe kan je zonder geld veel mensen bereiken, een impact maken en uiteindelijk leads krijgen die je dan transformeert in betalende klanten”.

Het is waar ik dag en nacht door wakker lag. Sommige dagen, om 2 uur ’s nachts, werd ik wakker en begon ik obsessief post-its op te schrijven. Mijn verloofde lag naast mij en keek me vreemd aan. Ze begreep niet waarom ik hier zo druk mee bezig was.

De reden? Omdat ik denk dat social media, marketing en leren verkopen zonder budget één van de krachtigste en meest belangrijke tools en vaardigheden is die onderneemsters of ondernemers kunnen hebben. 

(P.S.: op deze foto ontving ik mijn Business School certificaat aan de Central University of Finance & Economics in Beijing, China).

Hoe kan Kevin me helpen?
Placeholder Image

Genoeg met de 'zelfophemeling'

Placeholder Image

Blabla, alles is top. Dit is mijn ervaring. Buy my stuff.

Als ik iets achterhoud.. dan kan jij dat ruiken. Niemand is perfect.

Wij mensen: wij kunnen crap en 'zever' gemakkelijk ruiken. Vaak voelen we het wanneer iemand iets achterhoudt. Dan gaat het niet altijd over slechte bedoelingen! Maar over ook het creëren van het perfecte imago.

Niemand is perfect. Als ik dan iemand hun website lees en ik heb het gevoel dat er "bullsh*t" inzit.. dan ben ik wantrouwig. Ik wil niet dat jij ook dat gevoel bij mij hebt.

Alles wat ik hierboven opsomde is 100% waar. Je kan de accounts opzoeken, op de screenshots inzoomen en alles controleren, maar..

 

Het gevaar van "een perfect imago" creëren

Als ik hier stop en enkel praat over wat ik geleerd heb en wat ik 'goed' deed, hier en daar een positieve review of testimonial toevoeg en over niets anders spreek.. dan ben ik van mening dat ik niet open genoeg ben.

Daarom maakte ik de beslissing om de meest pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven op te lijsten. En geloof me, toen glimlachte ik niet (in tegenstelling tot de bovenstaande foto's).

Toen ik dit aan mijn mama vertelde.. schudde ze haar hoofd.

"Maar Kevin, je hoeft toch niet alles in de wereld te zetten?"

Mijn antwoord: het klopt dat dit niet moet. Niets moet. Maar.. in 25 jaar wil ik terugblikken op wat ik opgebouwd heb. Hoe kan ik in hemelsnaam verwachten dat ik écht mensen aanzet tot actie en hen stuur om zichzelf te omarmen zoals zij écht zijn.. als ik niet het goede voorbeeld toon?

Dan ben ik een hypocriet.. en dat wil ik niet meer zijn.

Mijn softwarebedrijf faalde: 6500+ euro kwijt en 2 jaar van mijn leven

Placeholder Image

Ik spendeerde 3 maand aan een logo ontwerpen.

Voor maandenlang probeerde ik alles zelf. Elke kleine stap. Elk detail. Toen besefte ik niet dat het allemaal niet uitmaakte.

Wat uitmaakte was dé uitbouw van het bedrijf en een manier om omzet te draaien.

Na een halfjaar vond ik enkele mensen om mij te helpen: ik had mijn eerste team.

Iemand voor de technische kant, iemand voor projectmanagement en dan later nog wat hulp voor marketing.

Wat ik toen niet besefte: ik had niet de nodige skills om een team te leiden, laat staan een bedrijf op te bouwen vanaf nul.

Na een jaar sukkelen wist ik het niet meer. Ik zat diep. Ik had er geen zin meer in.

Het team kon enkel buiten hun uren werken, want ik had geen geld om hen te betalen. Ik investeerde nog wat van mijn geld om alles draaiende te houden en te blijven proberen.

"Als ik maar blijf proberen, dan zal het wel lukken", is wat ik dacht.

Halfjaar later nog eens.. ik werd aangesproken door iemand die veel leek te weten.

Ik was onder de indruk en naïef. Ik betaalde nog eens DUIZENDEN euro's voor raad, hulp en advies. Op het einde besefte ik dat zij er eigenlijk niet erg veel meer van wisten dan ik, maar nu was ik nog eens een paar duizend euro kwijt.

Na nóg een jaar te sukkelen.. had ik geen geld om mijn team van 3 personen te betalen en de nodige groei te realiseren, ik was te koppig om te zoeken naar externe investeerders omdat ik de controle wou behouden én bleef ik het einde van dit verhaal maar uitstellen.

In retrospect? Ik had de stekker een jaar vroeger moeten trekken. Geld weg, team weg, maar het érgste: 2 jaar van mijn tijd kwijt.

Sindsdien probeer ik altijd zo snel mogelijk te falen.. en als ik een fout maakte of verkeerd ben: zo snel mogelijk veranderingen door te voeren! Pijn is nooit fijn.. maar iets uitstellen omdat het pijn doet.. dat is slecht. Want die verloren tijd.. dát ben je voor altijd kwijt.

Placeholder Image

30 000 euro verloren, iedereen teleurgesteld en oh.. pijn.

Na mijn gefaald project van bijna 2 jaar.. wou ik iets doen wat me wél ging lukken.

Ik had 2 jaar lang 'crap' naar mijn hoofd gekregen:

 • "Je bent niet realistisch"
 • "Je bent een dromer"
 • "Kijk naar die gast die denkt dat hij de wereld zal veranderen"
 • "Wat een dromer"

Van iedereen. Van iedereen in mijn omgeving. Elke dag weer. En wanneer ze het niet luidop zeiden.. ZAG je het in hun ogen.

Ik haatte het. Ik haatte het. Ik HAATTE het zo hard.

Dus wat deed ik? Ik maakte de verkeerde beslissingen.

Voor ik het wist had ik al mijn spaargeld in investeringen gepompt (ookwel 'trading' genoemd) en bleef ik over met ergens tussen de 50 à 150 euro op mijn bankrekening.

Misschien denk je nu: hoe geraak je in hemelsnaam 30 000 euro kwijt met investeringen?

Wel, wanneer je koopt wanneer de markt valt en dan verkoopt terwijl het blijft zakken.. omdat je in paniek bent, impulsief handelt en emotioneel reageert, dan kan jouw geld (lees: jouw positie in de markt) snel van 100% naar 50% of zelfs 20% gaan.

Over een periode van 3 maand verloor ik bijna 30 000 euro. Het ergste? Ik ging leningen aan om nét meer te investeren. Ik werkte mezelf in schulden mét schulden.

Depressie en hoe ik zelfmoord probeerde te plegen 

Ik heb hier met nog niemand écht over gesproken. 

Dit is een 'chapter of my life' waar ik niet graag over praat. Tot op vandaag heb ik dit aan bijna niemand verteld, toch niet toen ik het hier opschreef. Zelfs niet mijn ouders, zelfs niet mijn verloofde. En zeker al nooit in detail.

Waarom zet ik het dan zo online? Doe ik het voor aandacht?

Twee redenen. Enerzijds kreeg ik sinds mijn start op TikTok berichten van al meer dan 25+ personen die spraken over 'zichzelf haten', 'niet gelukkig zijn' en in sommige gevallen zelfs over zelfmoord plegen.

Wat ik hét liefst zou doen is om dit topic nooit te bespreken, een deken te nemen en me te verschuilen in mijn bed, met een Netflix TV show.

Anderzijds: ik besef dat om verder te gaan met mijn leven in de richting die ik wil gaan... totale openheid en transparantie belangrijk is.

Er waren 2 enorme dieptepunten in mijn leven, tot nu toe toch.

Het eerste dieptepunt startte nadat mijn softwarebedrijf faalde.

Het pijnlijke was niet dat het misliep, het pijnlijke was dat ik het een jaar te lang probeerde te redden terwijl het al voorbij was. Die tijd kon ik nooit meer terug krijgen.

Daarna maakte ik de impulsieve beslissing om te snel te investeren en verloor ik alles wat ik had verzameld in de eerste 20 jaar van mijn leven. Damn, heb ik daar zever (lees: "sh*t") voor gekregen.

Bovenop alle kritiek van mijn omgeving, de mensen die het dichtst bij me stonden en van wie ik het meest 'support' nodig had.. werd mijn leven duister.

Maansverduistering duister. Dat level van duisternis.

Placeholder Image

18+ uur per dag videogames en elke dag fastfood eten

Ik kan je niet vertellen hoe het voelde om van 30 000 euro naar praktisch niets te gaan. Zeker omdat het in het begin goed ging, eventjes toch. Die euforie werd gevolgd met absolute pijn en vernedering.

Weggaan bij mijn ouders zat er niet meer in. Alleen gaan wonen ook niet meer. Ik had mijzelf gefaald, mijn ouders.. en het ergste: mijn vriendin.

Er was geen geld meer voor. Trots inslikken en thuis blijven.

Wat volgde was een cyclus van een periode die maanden duurde maar aanvoelde alsof het jaren waren. Ik kon niet ademen. Elke dag had ik moeite met ademen. Diezelfde periode begon ik paniekaanvallen te krijgen. Want elke dag voelde ik mij misselijk. Zodra ik aan het geld dacht, had ik het gevoel dat ik ging flauwvallen.

Heb je ooit een enorm grote tegenslag gehad, iets wat je zo ontzettend veel pijn deed, maar dan kon je het met niemand delen?

Het moeilijkste was.. de kritiek die ik van mijn omgeving kreeg was in het algemeen. Nooit over mijn specifieke tegenslagen. Ik had namelijk nooit iemand verteld wat er écht gebeurd was. Letterlijk: niemand. Niet mijn vriendin, niet mijn ouders, niet mijn dichtste vrienden. Ik deed alsof alles nog OK was. Zo maakte ik mijn situatie alleen maar erger: want ik zat gevangen in mijn eigen hoofd. Ik voelde mij helemaal alleen.. en dat is gevaarlijk.

Dat is toen mijn depressie écht begon.

Ik begon elke dag te gamen. Eerst een paar uur.. al snel speelde ik videogames voor 12 tot 18 uur per dag. Fastfood was het énige wat ik nog at. 10 kg erbij in een paar weken tijd.

Mijn leven was voor weken tot maanden gewoon dát.

Toen kwam mijn diepste dieptepunt.. my 'rockbottom'.

Ik herinner me niet meer 100% wanneer mijn dieptepunt kwam.. maar ik was alleen voor een paar dagen. Mijn ouders waren het huis uit. Ik was eindelijk écht alleen. Fysiek ook deze keer.

Ik begon meer na te denken. Ik was zo sad. Ik was zo ontevreden met hoe alles was. Ik haatte mijzelf. Ik haatte hoe ik eruit zag. Ik haatte mijn gewicht. Ik haatte mijn leven. Ik was een failure in mijn ogen.

Ik maakte de beslissing om mijn videogames te verwijderen. Mijn computer op te kuisen. Alles weg. Niet langer toegeven aan dit afbrekend gedrag. Ik wil proberen beter te zijn.

Maar.. wat er toen gebeurde.. had ik niet verwacht. Al die gevoelens die ik voor weken tot maanden opgekropt en onderdrukt had, kwamen allemaal in één keer naar boven.

Ik had non stop videogames gespeeld zodat ik niet kon denken en niet kon voelen.

Toen ik videogames wegnam.. kwam alles plotseling weer naar boven. Ik herinner me niet meer hoe het allemaal verliep.

Wel weet ik dat ik in de badkamer zat en aan 100 manieren aan het denken was om mijn leven te beëindigen. De pijn was teveel. Ik wou dat het stopte.

Voor 2-3 dagen lang dacht ik na over hoe ik ging beëindigen.

Het was geen kwestie meer van "zal ik het doen" maar wel "hoe doe ik het?" Ik was bang. Bang omdat ik serieus was.

Op die derde dag wist ik hoe ik het ging doen.

En toen had ik één moment waar ik.. even helderheid kreeg. Ik belde een vriend op.

De 'ring' ging over. Een paar seconden. En toen hing ik op. Niemand nam op. Niemand belde terug.

Ik besliste om verder te doen wat ik gepland had.

Ik ging naar de badkamer en vulde het bad met water.

Toen het bad bijna vol was.. trilde mijn smartphone.

Die vriend belde mij terug. Ik nam op.

Ik besef dat door dit online te zetten ik kritiek kan én zal krijgen. Dat anderen anders naar mij zullen kijken.

Placeholder Image

Ik besef ook dat er mensen zullen zijn die zeggen dat het 'fake' is of voor 'aandacht' of wat dan ook.

Dat mensen die mij kenden of kennen anders over mij zullen denken. Het is iets wat je nooit meer kan 'terugnemen'.

Het is iets 'dark' en 'diep' van jezelf dat je daar in de wereld zet en er een spotlight op schijnt. Ik nam mijn diepste punt in mijn leven en zette het online.

Het is een risico dat ik bereid ben om te nemen. Omdat ik weet dat er die ene persoon is die dit moet lezen.

Die ene persoon die moet horen dat het 't waard is om te blijven leven.

Het maakt me bang om hierover te reflecteren. Want een klein beetje later en ik was misschien niet langer hier.

Ik hoop met zo open te zijn het taboe van zelfmoord meer bespreekbaar te maken. Want soms is die ene reactie van iemand datgene wat we nodig hebben om weer verder te gaan.

Als jij vandaag jou slecht voelt, dan wil ik dat je weet.. dat je nooit alleen bent.

We voelen ons wel soms zo, maar het hoeft niet zo te zijn.

Als je echt niemand hebt, stuur iemand een berichtje. Bel naar een zelfmoordlijn. Praat er met iemand over. Wees in dezelfde ruimte of omgeving met iemand.

Whatever you do, don't be alone.
Please, don't be alone.

Hey prachtmens! Nog steeds hier?

Placeholder Image

Ik wil geen Debby Downer zijn!

Het is helemaal niet mijn bedoeling om een Debby Downer te zijn!  Ocharme Debby, trouwens, we kennen haar niet en we noemen haar al negatief!

Ik wou jou eerst mijn zwakste momenten en mijn grootste tegenslagen tonen.

Je zou kunnen zeggen dat dit een interessante strategie is, niet? In plaats van mezelf op een verhoogje te plaatsen, heb ik mezelf onderuit gehaald met een sloophamer!

Ik geloof namelijk dat dit digitaal tijdperk een tijd voor openheid en transparantie is.

Hieronder lijstte ik (min of meer chronologisch) andere belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Het is mijn doel om dit jaar per jaar uit te breiden en up te daten.

Meer over mijn achtergrond

Placeholder Image

Heb je al toegang tot 5+ gratis boeken en video masterclasses over allerlei topics?

Ik geloof in waarde geven en tonen dat ik weet waarover ik praat. Daarom probeer ik op elk ogenblik veel mee te geven, gratis, in de vorm van checklists, stappenplannen, e-books en dit meestal gekoppeld aan video masterclasses.

Er is slechts één iets wat ik aan jou vraag: als je ten minste 1 iets van waarde kreeg dankzij één van mijn gratis aanbiedingen, dan alsjeblieft, stuur iemand anders ook de link om zich gratis in te schrijven zodat ik die éne extra persoon ook kan helpen.

P.S.: dankje om tot hier te lezen. Ik waardeer jou en ik ben dankbaar voor jouw tijd. Ik ben vereerd dat je jouw tijd aan mij besteedde. Nog een fan-tas-tische dag toegewenst!

Kevin,
de levenslange student.

Gratis boeken, workshops en masterclasses
Powered by Kajabi