Ik ben Kevin Sanders en ik was 'full of crap'

De meeste websites praten énkel over al het goede dat iemand gedaan heeft. Zo was ik ook. Maar in plaats van eerst mijzelf 'op te hemelen' over hoe fantastisch ik al dan niet ben.. ga ik mezelf eerst onderuit halen met een sloophamer. Ik wil praten over de véle fouten die ik gemaakt heb. Mijn grootste fout? "Fake it till you make it".

Kevin zijn persoonlijke en financiële doelen
Video Poster Image

Mijn fout van FAKE IT TILL YOU MAKE IT

We overdrijven soms allemaal wel eens. Ik heb 4 kilometer gelopen, maar eigenlijk was het 3,7 km. Er waren 15 mensen daar! Maar misschien waren het er maar 10.

Of.. we compenseren voor onze innerlijke onzekerheden. "We besloten samen dat het beter was om de relatie te beëindigen", terwijl in realiteit je misschien gedumpt werd.

Of.. misschien doen we ons gewoon anders voor omdat we denken dat het zó hoort. Zoals op social media. Iedereen rondom ons doet het toch ook? Dan is het misschien de manier van doen... en moet ik het ook doen.

Zo was ik tot sinds kort ook. Ik deed me een klein beetje beter voor dan hoe ik was (lees: een klein beetje veel).

Ik deed alsof de situatie beter was.. dan het eigenlijk was.

En het is eenvoudig om te zeggen: "maar ik had geen slechte bedoelingen". Dat klopt. Dat is waarheid.. denk ik toch.. maar.. ik vind dat ik het niet als excuus mag gebruiken.

De realiteit is dat ik "fakete" omdat ik onzeker was:

 • ik deed alsof omdat ik me slecht voelde over mezelf
 • omdat ik wou dat ik al "verder" stond in het leven
 • omdat ik dacht dat ik "anders niet serieus ging genomen worden"
 • misschien ook omdat ik ongelukkig was
 • en na een tijdje wordt dit een cyclus die zichzelf blijft herhalen..
 • en wordt het moeilijker en moeilijker om het te doorbreken!

"No more!" is wat ik tegen mijzelf zei.

Ik wil mezelf nooit meer betrappen op liegen tegen mezelf of tegen anderen.

Daarom.. mijn eerste poging tot 100% openheid.

Placeholder Image

Als ik iets achterhoud.. dan kan jij dat ruiken.

Wij mensen: wij kunnen crap en 'zever' gemakkelijk ruiken. Vaak voelen we het wanneer iemand iets achterhoudt.

Wanneer ik iets achterhoud.. dan kan dat zijn..

 • omdat ik onzeker ben
 • mij schaam over iets wat er gebeurde in mijn leven
 • of het kan ook zijn omwille van een slechte reden: ik lieg, bedrieg of verberg de waarheid

Niet iedereen die iets 'achterhoudt' heeft slechte bedoelingen. Ik durf zelfs de statement maken dat de meesten onder ons géén slechte bedoelingen hebben.

In de meeste gevallen doen we het.. omdat we zelf onzeker zijn of ons schamen over iets. 

(P.S.: deze foto's werden genomen toen ik in China zat en aan de Central University of Finance & Economics - Business School studeerde)

Het gevaar van "iets achterhouden" zelfs als je geen slechte bedoelingen hebt

Als ik iets achterhoud omwille van mijn eigen onzekerheid, zélfs als ik geen slechte bedoelingen heb.. kan het zijn dat sommigen dit interpreteren als ik die iets probeer achter te houden omwille van slechte bedoelingen.

Met andere woorden?

Als ik niet wil dat jij denkt dat ik iets verberg, moet ik open zijn over (bijna) alles.

Toen ik dit aan mijn moeder vertelde.. schudde ze haar hoofd.

"Maar Kevin, je hoeft toch niet alles in de wereld te zetten?"

Mijn antwoord: het klopt dat dit niet moet. Niets moet. Maar.. in 25 jaar wil ik terugblikken op wat ik opgebouwd heb. Hoe kan ik in hemelsnaam verwachten dat ik écht mensen aanzet tot actie en hen stuur om zichzelf te omarmen zoals zij écht zijn.. als ik niet het goede voorbeeld toon?

Dan ben ik een hypocriet.. en dat wil ik niet meer zijn.

Mijn softwarebedrijf faalde: 6500+ euro kwijt en 2 jaar van mijn leven

Placeholder Image

Ik spendeerde 3 maand aan een logo ontwerpen.

Voor maandenlang probeerde ik alles zelf. Elke kleine stap. Elk detail. Toen besefte ik niet dat het allemaal niet uitmaakte.

Wat uitmaakte was dé uitbouw van het bedrijf en een manier om omzet te draaien.

Na een halfjaar vond ik enkele mensen om mij te helpen: ik had mijn eerste team.

Iemand voor de technische kant, iemand voor projectmanagement en dan later nog wat hulp voor marketing.

Wat ik toen niet besefte: ik had niet de nodige skills om een team te leiden, laat staan een bedrijf op te bouwen vanaf nul.

Na een jaar sukkelen wist ik het niet meer. Ik zat diep. Ik had er geen zin meer in.

Het team kon enkel buiten hun uren werken, want ik had geen geld om hen te betalen. Ik investeerde nog wat van mijn geld om alles draaiende te houden en te blijven proberen.

"Als ik maar blijf proberen, dan zal het wel lukken", is wat ik dacht.

Halfjaar later nog eens.. ik werd aangesproken door iemand die veel leek te weten.

Ik was onder de indruk en naïef. Ik betaalde nog eens DUIZENDEN euro's voor raad, hulp en advies. Op het einde besefte ik dat zij er eigenlijk niet erg veel meer van wisten dan ik, maar nu was ik nog eens een paar duizend euro kwijt.

Na nóg een jaar te sukkelen.. had ik geen geld om mijn team van 3 personen te betalen en de nodige groei te realiseren, ik was te koppig om te zoeken naar externe investeerders omdat ik de controle wou behouden én bleef ik het einde van dit verhaal maar uitstellen.

In retrospect? Ik had de stekker een jaar vroeger moeten trekken. Geld weg, team weg, maar het érgste: 2 jaar van mijn tijd kwijt.

Sindsdien probeer ik altijd zo snel mogelijk te falen.. en als ik een fout maakte of verkeerd ben: zo snel mogelijk veranderingen door te voeren! Pijn is nooit fijn.. maar iets uitstellen omdat het pijn doet.. dat is slecht. Want die verloren tijd.. dát ben je voor altijd kwijt.

Placeholder Image

30 000 euro verloren, vader teleurgesteld en oh.. zoveel pijn

Na mijn gefaald project van bijna 2 jaar.. wou ik iets doen wat me wél ging lukken.

Ik had 2 jaar lang 'crap' naar mijn hoofd gekregen:

 • "Je bent niet realistisch"
 • "Je bent een dromer"
 • "Kijk naar die gast die denkt dat hij de wereld zal veranderen"
 • "Wat een dromer"

Van iedereen. Van iedereen in mijn omgeving. Elke dag weer. En wanneer ze het niet luidop zeiden.. ZAG je het in hun ogen.

Ik haatte het. Ik haatte het. Ik HAATTE het zo hard.

Dus wat deed ik? Ik maakte de verkeerde beslissingen.

Voor ik het wist had ik al mijn spaargeld in investeringen gepompt (ookwel 'trading' genoemd) en bleef ik over met ergens tussen de 50 à 150 euro op mijn bankrekening.

Misschien denk je nu: hoe geraak je in hemelsnaam 30 000 euro kwijt met investeringen?

Wel, wanneer je koopt wanneer de markt valt en dan verkoopt terwijl het blijft zakken.. omdat je in paniek bent, impulsief handelt en emotioneel reageert, dan kan jouw geld (lees: jouw positie in de markt) snel van 100% naar 50% of zelfs 20% gaan.

Over een periode van 3 maand verloor ik bijna 30 000 euro. Het ergste? Ik ging leningen aan om nét meer te investeren. Ik werkte mezelf in schulden mét schulden.

Depressie en hoe ik zelfmoord probeerde te plegen 

Ik heb hier met nog niemand écht over gesproken. 

Dit is een 'chapter of my life' waar ik niet graag over praat. Tot op vandaag heb ik dit aan bijna niemand verteld. Zelfs niet mijn ouders, zelfs niet mijn verloofde. En zeker al nooit in detail.

Waarom zet ik het dan zo online? Doe ik het voor aandacht?

Twee redenen. Enerzijds kreeg ik sinds mijn start op TikTok berichten van al meer dan 25+ personen die spraken over 'zichzelf haten', 'niet gelukkig zijn' en in sommige gevallen zelfs over zelfmoord plegen.

Wat ik hét liefst zou doen is om dit topic nooit te bespreken, een deken te nemen en me te verschuilen in mijn bed, met een Netflix TV show.

Anderzijds: ik besef dat om verder te gaan met mijn leven in de richting die ik wil gaan... totale openheid en transparantie belangrijk is.

Er waren 2 enorme dieptepunten in mijn leven, tot nu toe toch.

Het eerste dieptepunt startte nadat mijn softwarebedrijf faalde.

Het pijnlijke was niet dat het misliep, het pijnlijke was dat ik het een jaar te lang probeerde te redden terwijl het al voorbij was. Die tijd kon ik nooit meer terug krijgen.

Daarna maakte ik de impulsieve beslissing om te snel te investeren en verloor ik alles wat ik had verzameld in de eerste 20 jaar van mijn leven. Damn, heb ik daar zever (lees: "sh*t") voor gekregen.

Bovenop alle kritiek van mijn omgeving, de mensen die het dichtst bij me stonden en van wie ik het meest 'support' nodig had.. werd mijn leven duister.

Maansverduistering duister. Dat level van duisternis.

Placeholder Image

18+ uur per dag videogames en elke dag fastfood eten

Ik kan je niet vertellen hoe het voelde om van 30 000 euro naar praktisch niets te gaan. Zeker omdat het in het begin goed ging, eventjes toch. Die euforie werd gevolgd met absolute pijn en vernedering.

Weggaan bij mijn ouders zat er niet meer in. Alleen gaan wonen ook niet meer. Ik had mijzelf gefaald, mijn ouders.. en het ergste: mijn vriendin.

Er was geen geld meer voor. Ik moest mijn trots inslikken en thuis blijven.

Wat volgde was een cyclus van een periode die maanden duurde maar aanvoelde alsof het jaren waren. Ik kon niet ademen. Elke dag had ik moeite met ademen. Diezelfde periode begon ik paniekaanvallen te krijgen. Want elke dag voelde ik mij misselijk. Zodra ik aan het geld dacht, had ik het gevoel dat ik ging flauwvallen.

Heb je ooit een enorm grote tegenslag gehad, iets wat je zo ontzettend veel pijn deed, maar dan kon je het met niemand delen?

Het moeilijkste was.. de kritiek die ik van mijn omgeving kreeg was in het algemeen. Ik had namelijk nooit iemand verteld wat er écht gebeurd was. Letterlijk: niemand. Niet mijn vriendin, niet mijn ouders, niet mijn dichtste vrienden. Ik deed alsof alles nog OK was. Zo maakte ik mijn situatie alleen maar erger: want ik zat gevangen in mijn eigen hoofd. Ik voelde mij helemaal alleen.. en dat is gevaarlijk.

Dat is toen mijn depressie écht begon.

Ik begon elke dag te gamen. Eerst een paar uur.. al snel speelde ik videogames voor 12 tot 18 uur per dag. Fastfood was het énige wat ik nog at. 10 kg erbij in een paar weken tijd.

Mijn leven was voor weken tot maanden gewoon dát.

Toen kwam mijn diepste dieptepunt.. my 'rockbottom'.

Ik herinner me niet meer 100% wanneer mijn dieptepunt kwam.. maar ik was alleen voor een paar dagen. Mijn ouders waren het huis uit. Ik was eindelijk écht alleen. Fysiek ook deze keer.

Ik begon meer na te denken. Ik was zo sad. Ik was zo ontevreden met hoe alles was. Ik haatte mijzelf. Ik haatte hoe ik eruit zag. Ik haatte mijn gewicht. Ik haatte mijn leven. Ik was een failure in mijn ogen.

Ik maakte de beslissing om mijn videogames te verwijderen. Mijn computer op te kuisen. Alles weg. Niet langer toegeven aan dit afbrekend gedrag. Ik wil proberen beter te zijn.

Maar.. wat er toen gebeurde.. had ik niet verwacht. Al die gevoelens die ik voor weken tot maanden opgekropt en onderdrukt had, kwamen allemaal in één keer naar boven.

Ik had non stop videogames gespeeld zodat ik niet kon denken en niet kon voelen.

Toen ik videogames wegnam.. kwam alles plotseling weer naar boven. Ik herinner me niet meer hoe het allemaal verliep.

Wel weet ik dat ik in de badkamer zat en aan 100 manieren aan het denken was om mijn leven te beëindigen. De pijn was teveel. Ik wou dat het stopte.

Voor 2-3 dagen lang dacht ik na over hoe ik ging beëindigen.

Het was geen kwestie meer van "zal ik het doen" maar wel "hoe doe ik het?" Ik was bang. Bang omdat ik serieus was.

Op die derde dag wist ik hoe ik het ging doen.

En toen had ik één moment waar ik.. even helderheid kreeg. Ik belde een vriend op.

De 'ring' ging over. Een paar seconden. En toen hing ik op. Niemand nam op. Niemand belde terug.

Ik besliste om verder te doen wat ik gepland had.

Ik ging naar de badkamer en vulde het bad met water.

Toen het bad bijna vol was.. trilde mijn smartphone.

Die vriend belde mij terug. Ik nam op.

Ik besef dat door dit online te zetten ik kritiek kan én zal krijgen. Dat anderen anders naar mij zullen kijken.

Placeholder Image

Ik besef ook dat er mensen zullen zijn die zeggen dat het 'fake' is of voor 'aandacht' of wat dan ook.

Dat mensen die mij kenden of kennen anders over mij zullen denken. Het is iets wat je nooit meer kan 'terugnemen'.

Het is iets 'dark' en 'diep' van jezelf dat je daar in de wereld zet en er een spotlight op schijnt. Ik nam mijn diepste punt in mijn leven en zette het online.

Het is een risico dat ik bereid ben om te nemen. Omdat ik weet dat er die ene persoon is die dit moet lezen.

Die ene persoon die moet horen dat het 't waard is om te blijven leven.

Het maakt me bang om hierover te reflecteren. Want een klein beetje later en ik was misschien niet langer hier.

Ik hoop met zo open te zijn het taboe van zelfmoord meer bespreekbaar te maken. Want soms is die ene reactie van iemand datgene wat we nodig hebben om weer verder te gaan.

Als jij vandaag jou slecht voelt, dan wil ik dat je weet.. dat je nooit alleen bent.

We voelen ons wel soms zo, maar het hoeft niet zo te zijn.

Als je echt niemand hebt, stuur iemand een berichtje. Bel naar een zelfmoordlijn. Praat er met iemand over. Wees in dezelfde ruimte of omgeving met iemand.

Whatever you do, don't be alone.
Please, don't be alone.

Hey prachtmens! Nog steeds hier?

Placeholder Image

Ik wil geen Debby Downer zijn!

Het is helemaal niet mijn bedoeling om een Debby Downer te zijn!  Ocharme Debby, trouwens, we kennen haar niet en we noemen haar al negatief!

Ik wou jou eerst mijn zwakste momenten en mijn grootste tegenslagen tonen.

Je zou kunnen zegge dat dit een interessante strategie is, niet? In plaats van mezelf op een verhoogje te plaatsen, heb ik mezelf onderuit gehaald met een sloophamer!

Ik geloof namelijk dat dit digitaal tijdperk een tijd voor openheid en transparantie is.

Hieronder lijstte ik (min of meer chronologisch) andere belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Het is mijn doel om dit jaar per jaar uit te breiden en up te daten. 

Kevin zijn persoonlijke en financiële doelen

Meer over Kevin zijn achtergrond

Dit is hoe ik anderen probeer te helpen

Placeholder Image

Dit is allemaal voor jou: 100% gratis.

Betere én sneller content maken voor op het internet: leer snel en gemakkelijk posts maken voor sociale media, leer hoe het algoritme van platformen zoals Instagram, LinkedIn, TikTok (en andere) werken, leer hoe ik 10-20 sociale media accounts laat lopen zonder mezelf een burnout te geven, technieken voor sociale media marketing en meer.

-> Klik hier voor gratis tools, een gratis masterclass/cursus en de gratis community groepen.

Leer snel goede kwaliteitsvideo's maken met énkel je smartphone: alles wat je moet weten over hoe je video kan inzetten om meer geld te verdienen en meer klanten binnen te halen, tips voor betere kwaliteit, tips voor meer conversies, technikene voor sociale media en video marketing en meer.

-> Klik hier voor gratis tools, een gratis masterclass/cursus en de gratis community groepen.

Sales en marketing voor startups, coaches, virtual assistants en (graphic) designers: hoe kan je beter en sneller verkopen zonder 'pushy' over te komen? Welke marketing is nu eigenlijk het meest effectief én het goedkoopst voor jouw bedrijf en wat je doet?

-> Klik hier voor gratis tools, een gratis masterclass/cursus en de gratis community groepen.

Kevin leert ondernemen podcast en hoe ik geld leer verdienen: ik interview elke week meerdere ondernemers en onderneemsters, ik leer zelf elke dag bij en ik toon je dag na dag en stap voor stap wat ik doe om geld te verdienen en richting een miljoenenbedrijf toe te werken.

-> Klik hier voor gratis tools, een gratis masterclass/cursus en de gratis community groepen.

Powered by Kajabi